restauracja włoska Kraków

Nie możemy debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza restauracja włoska w Krakowie   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne towary, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która mocno akcentuje technikę.

Jakich składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.